COACHING SUPERVIZIJA

 

 

PODPORA RAZVOJU IN REFLEKSIJI COACHING PRAKSE. PO STANDARDIH EVROPSKE ZVEZE ZA COACHING, EMCC GLOBAL je del CPD, prav tako pa ŠTEJE TUDI KOT CCE PRI ICF PRI REAKREDITACIJI. (MEDNARODNI ZVEZI ZA COACHING)

 

Coaching supervizija je ključen element nenehnega strokovnega razvoja coacha in mentorja. Po standardih Evropske zveze za coaching (EMCC) in Mednarodne zveze za coaching (ICF) je del nadaljnjega strokovnega razvoja (CPD) in prispeva k vzdrževanju visoke kakovosti dela. Supervizija se izvaja tako individualno kot v skupini, s ciljem spodbujanja refleksije, učenja iz izkušenj ter zagotavljanja varne in kakovostne prakse. EMCC 2018

Je nujna za vse profesionalne coache, ki so tudi nosilci individualnih akreditacij in vpisani v mednarodni register profesionalnih coachev, in jo je potrebno dokazovati za vsako posamično leto, pri obnovi akreditacije. 

 

 

KAJ JE COACHING & MENTORING SUPERVIZIJA

 

Coaching supervizija poskrbi za maksimiranje coacheve objektivnosti in njegove kvalitete dela, profesionalizira in skrbi za coachevo & mentorjevo dobro počutje, razvija njegove kompetence in sposobnosti, ter krepi coachevo kapaciteto dela s kompleksnimi izzivi.

To je priložnost, da z radovednostjo iz različnih perspektiv raziščemo odnos, ki ga imamo s svojimi strankami in svojim delom.

Coaching supervizija coacha & mentorja podpre v njegovem procesu razvoja, ter ga spodbuja k nenehni izgradnji sposobnosti, veščin, poglabljanju samozavedanja in modrosti.

 

»Coaching Supervizija je interakcija, ki nastane, ko se mentor ali coach o svojih izkušnjah v coachingu ali mentorstvu pogovarja s coahcing supervizorjem, da bi skozi sodelovanje in dialog dobil potrebno podporo in prostor za refleksijo, ki mu omogoča učenje, prevetritev in razvoj. Ta proces je koristen tako za mentorja oziroma coacha, kot za njegove kliente in organizacije, iz katerih klienti prihajajo.” EMCC 2018

 


 

ZAKAJ JE SUPERVIZIJA POTREBNA

 

 • Skrbi za kakovost našega coaching dela in naše prakse ter zagotavlja varno prakso in nam ponuja nove perspektive.
 • Nam coachem ponuja prisotnost in moč "samo biti", kjer intenzivno razvijamo sposobnost učenja iz vsake coaching situacije in potrebe po zavedanju, kaj se dogaja v nas in izven nas ter nas odpira za globjo refleksijo.
 • Delo z ljudmi zahteva preizpraševanje naših intervencij, da si coachi & mentorji upamo upočasniti in reflektirati. Supervizija izpopolnjuje našo samorefleksijo in samozavedanje, ter krepi našo pristnost, da lahko podpremo sposobnost samozavedanja pri drugih.
 • Pri coachingu in mentorstvu gre za to, kdo smo 's svojimi strankami'. Toliko tega, kar se dogaja, je namreč neizrečenega in uspeh coaching intervencij je neizogibno odvisen tudi od notranjega stanja coacha. Vse to pa naslavljamo v superviziji, saj potrebujemo podporne smerne točke. Prav tako pa moramo biti dovolj pogumni, da delimo svoje uspehe in neuspehe, pogledamo, kje se nam zatakne, kje se pokažejo naše pristranskosti in sodbe, paralelni procesi ter poskusimo nove stvari in si tako ponudimo izvirne načine za raziskovanje svoje coaching prakse in se zmojstrimo v načinu dela s svojimi strankami. 
 • Vključuje sistemski pogled na odnose in soodvisnost različnih deležnikov. Ne vključuje samo odnosa coacha in supervizorja .
 • Smiselno bi bilo, da ima vsak, ki dela z ljudmi, ob sebi strokovno in zaupanja vredno osebo, s katero lahko prevetri svoje delo. Pri coachingu pa je to nujno.

 

 

KAKO IZBRATI COACHING SUPERVIZORJA

 

Pri izbiri coaching supervizorja je pomembno upoštevati naslednje vidike:

 • Izkušnje: Supervizor naj ima dolgoletne izkušnje v coachingu z različnimi klienti in konteksti.

 • Usposobljenost: Mora biti strokovno usposobljen in imeti akreditacijo za coaching supervizijo. (ESIA)

 • Redna supervizija supervizorja: On sam mora biti redno superviziran.

 • Članstvo v organizaciji: Naj bo član krovne organizacije s kodeksom etike (EMCC & ICF).

 • Transparentnost pristopa: Morati zna razložiti svoj pristop in okvir dela pri superviziji.

 • Register akreditiranih coaching supervizorjev najdete TUKAJ

 

 

KOLIKO SUPERVIZIJE POTREBUJEMO

 

EMCC priporoča vsaj eno supervizijo na približno 30 coaching srečanj za vzdrževanje kakovosti dela.

Minimalno mora imeti profesionalni coach vsaj 4 supervizije na leto, kar dokazuje z supervizijskim logom.

 • Profesionalni coachi morajo za ohranjanje svojih individualnih akreditacij voditi tudi supervizijski log, saj je Coaching supervizija obvezni del coaching prakse pri profesionalnih coachih.
 • Coaching supervizija je del CPD (nenehen profesionalni razvoj) in je obvezen del za profesionalne coache, ki so poleg certificiranja tudi individualno akreditirani (vpis v mednarodni register potrjenih coachev) in nosilci osebnih nazivov. (Pri EMCC GLOBAL EIA NOSILCI: nazivi Foundation, Practitioner, Senior, Master), Pri ICF CREDENTAILS NOSILCI: nazivi ACC, PCC, MCC)), pri podaljševanju osebnih licenc.
 • Izberemo lahko skupinsko ali individualno coaching supervizijo, pri čemer ima vsaka svoje prednosti.

 

 

KAJ NASLAVLJAMO V SUPERVIZIJI

 

V coaching superviziji naslavljamo štiri potrebe oz. vidike:

 1. Formativna funkcija: Povezana s kakovostjo, standardi in etiko pri delu s klienti. 

 2. Normativna – razvojna funkcija: Povezana z individualno rastjo in razvojem coacha (kompetence & kapacitete) ter razvojem prakse.

 3. Osebni viri - restorativna (obnovitvena): Procesira izkušnje in povečuje sposobnost dela iz vira, vključno z vzdržljivostjo in samozavestjo.

 4. Sistemska funkcija: Povezana s podporo in raziskovanjem, kako delati s kompleksnostjo izzivov.

 

Coaching supervizija je ključna za zagotavljanje visoke kakovosti coaching prakse. Izbrati pravega supervizorja in redno sodelovati v superviziji je naložba v osebni in profesionalni razvoj ter ključnega pomena za ohranjanje standardov etičnega dela v coachingu.

 

 

V Povej na Glas coaching in mentoring supervizijo izvaja usposobljen in individualno akreditiran supervizor, potrjen pri EMCC, z licenco in akreditacijo ESIA.

V naši ekipi imamo dve coaching supervizorki, z licenco ESIA.  (European Individual Supervision Accreditation - EMCC )

 • JASNA KNEZ, MCC, EIA Master, ITCA, ESIA - COACHING SUPERVIZORKA in TEAMSKI COACHING SUPERVIZORKA  
 • NENA VEBER, PCC, EIA Senior, ESIA - COACHING SUPERVIZORKA

 

Za več informacij nas kontaktirajte:  info@povejnaglas.si  

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih