V svetu sta dve največji strokovni mreži za razvoj coachev – International Coaching Federation (ICF) oz. Mednarodna zveza za coaching in European Mentoring & Coaching Council (EMCC GLOBAL) oz  Evropski svet za mentorstvo in coaching. Delita si skupno poslanstvo – stalen razvoj coaching stroke. V Povej na Glas, predstavljamo obe, saj smo aktivni člani obeh organizacij.

  

Smo edini v Sloveniji, ki imamo dvojno akreditacijo - akreditacijo Mednarodne federacije coachev (ICF) na vseh treh stopnjah, za naše coaching izobraževalne programe ter akreditacijo Evropske zveze za coaching in mentorstvo. 

Vabljeni, da se nam pridružite na transformacijskih certifikacijskih izobraževanjih za coache, akreditiranih s strani mednarodne zveze coachev (international coach federation - ICF).

 

Mednarodna ICF akreditacija dokazuje najvišji standard kakovosti coaching veščin na področju coaching veščin in usposabljanja za coache. 

 

V Povej na Glas ponujamo mednarodno akreditirane coaching & vodstvene programe na vseh stopnjah, kot jih opredeljuje ICF;

  1.   ACTP (akreditirani coaching trening program), 
  2.   ACSTH (akreditiran specifičen coaching trening), 
  3.      CCE napredni programi (coach nadaljnji razvoj), 
  4. Mentorski program z mentor coachem, pri mednarodni zvezi za Coaching ICF (mednarodna zveza za coaching).

 

Naši coachi in trenerji so tudi individualno akreditirani pri obeh mednarodnih zvezah in predstavljajo najvišji standard na področju profesionalnega coachinga.

 

Z akreditacijo pa naši udeleženci pridobite tudi možnost za vstop v široko mrežo profesionalnih coachev ICF družine in širše, podporne coaching supervizijske skupine in izmenjavo praks med člani, ki so zavezani poklicni odličnosti in strokovnosti.

 

Izobraževalni programi, akreditirani s strani Mednarodne federacije coachev (ICF), udeležencem teh programov zagotavljajo visoko strokovno usposobljenost in kredibilnost na trgu.

Mednarodna akreditacija (ACTP), (ACSTH) in tudi (CCE) pomeni začetek ali nadaljevanje coaching izobraževanja, in vključuje pridobitev temeljnih veščin in kompetenc coacha, kot jih opredeljuje ICF, spoštovanju etičnega kodeksa Mednarodne zveze coachev, nudi vpogled v razvijanje coaching miselnosti in zagotavlja razvojno naravnanost programov, skladno z zadnjimi zahtevami mednarodne zveze.

 

Vsi coaching certifikacijski programi vam omogočajo tudi nadaljevanje za mednarodno osebno akreditacijo pri mednarodni zvezi coachev ICF za acc, pcc in mcc.

 

Zaključeni akreditirani coaching program udeležencem izobraževanja omogoča, da pridobijo individualno ICF akreditacijo za naziva Pridruženi certificirani coach (ACC) ali Profesionalni certificirani coach (PCC) po ACTP poti, kar pomeni, da jim za pridobitev naziva ob upoštevanju ostalih pogojev ni potrebno opravljati dodatnega coaching mentorskega dela in praktičnega izpita, ker je slednje del programa.

 

Zaključeni akreditirani specifični coaching program ali coach nadaljevalno izobraževanje, udeležencem izobraževanja omogoča, da pridobijo individualno ICF akreditacijo za naziva Pridruženi certificirani coach (ACC) ali Profesionalni certificirani coach (PCC) po ACSTH ali CCE poti, kar pomeni, da je za pridobitev naziva ob upoštevanju ostalih pogojev potrebno opraviti tudi coaching mentorski proces in praktični preizkus.  

Več o pogojih pridobitve osebne certifikacije najdete na povezavi TUKAJ

 

 

MEDNARODNA ZVEZA ZA COACHING - ICF:

 

Mednarodna zveza za coaching (ICF), je vodilna svetovna organizacija, posvečena izboljšanju coaching profesije, ki se ukvarja z razvojem in z določitvijo najvišjih standardov, zagotavljanjem neodvisnega certificiranja in izgradnjo globalne mreže profesionalnih coachev po svetu. Ustanovljena je bila leta 1995 in ima 143 podružnic po svetu. Slovenija je v letu 2019 izpolnila vse pogoje in januarja 2020 je bila ustanovljena podružnica ICF Chapter Slovenija.

 

CERTIFICIRANI PROGRAMI ZA COACHE, ki jih izvaja/nudi  ICF:

 

Obstajajo trije tipi certificiranih programov, ki jih podeljuje zveza izobraževalnim  organizacijam, ki izpolnjujejo vse zahteve za učenje coaching veščin, in zagotavljajo točke Core Competencies in Resource Development v krovnem področju: 

  • CCE (Continuing Coach Education),
  • ACSTH (Approved Coaching Specific Training Hours)
  • ACTP (Accredited Coaching Training Program)

Naša akreditacija ICF

Naša akreditacija EMCC

 

POT PROFESIONALNEGA RAZVOJA COACHA

OSEBNA MEDNARODNA KVALIFIKACIJA - AKREDITACIJA ZA PROFESIONALNE COACHE

 

Ko posameznik zaključi enega ali več od prej navedenih  programov, certificiranih pri ICF, običajno povzame naziv programa, kar  je nekako prva faza oz. korak v procesu stalnih izobraževanj coacha. 

V procesu svojega razvoja coaching veščin se lahko coach, (v svetovnem merilu, je zaradi osveščenosti, to za delo coacha, že skoraj pogoj )  odloči za profesionalni razvoj coaching prakse. To pomeni, da je coaching profesionalni poklic osebe in ne samo ena od veščin, ki jih uporablja pri svojem delu. Nadgradnja je namreč osebna individualna akreditacija, ki ga potrdi strokovna mreža v selekcijskem postopku in ga nato vpiše v bazo akreditiranih coachev. S tem je posameznik dokazal, da ustreza vsem standardom stroke, ima dovolj izkušenj, razume coaching kompetence in jih pri praksi tudi izkazuje, sledi in se zavezuje etičnemu kodeksu, razume proces ter zagotavlja potreben strokovni in etični standard izvajanja coaching veščin. Gre za proces skozi katerega se posameznik izuri in hkrati zagotavlja klientom/strankam, da bo proces peljan varno, zaupno in v skladu s pravili in etiko mednarodne zveze za coaching. Na svetovnem nivoju se temu reče, higiena.

 

Za sam proces osebnega akreditiranja morate  zadostiti zahtevam mednarodne zveze in to je: opraviti zahtevano število učnih ur certificiranega coaching treninga, vsaj 60 ur za ACC – vsaj 125 ur za PCC – vsaj 250 ur za MCC,  potrebno je opraviti določeno št. praktičnih ur od prvega dne certificiranega treninga in voditi sledljivost svoje coaching prakse  (voditi coaching log – evedinca opravljenih ur in klientov), potrebujete vsaj 10 ur mentorskega coachinga ( proces osebnega mentorstva na vaše coaching veščine in preverjanje vašega praktičnega znanja coaching kompetenc, refleksija na vašo prakso, vse kot del procesa osebnega razvoja in utrjevanja usvojenega znanja in utelešenja coaching miselnosti.

Postopek zahteva od posameznika tudi utelešenje etičnega kodeksa ter vpeljavo ICF coaching kompetenc, kar v postopku validiranja  poteka kot pisni izpitni, Coach Knowledge Assesment, kjer mora posamezni coach doseči vsaj 70% pravilnih odgovorov, da šteje, da je izpit opravil. Investicija tega procesa se giblje med 500$ in 3500$, odvisno od št. ur in nivoja zaključenega certificiranega programa (actp, acsth, cce). V ceno so zajeti stroški članstva, akreditacijski proces, CPD, strošek coaching mentorstva in supervizije, transcript demonstracije in traja dobro leto.

 

Ko in če posameznik uspešno zaključi ta proces, se mu odobri vloga in prejme svojo osebno akreditacijo za katero je zaprosil, z veljavnostjo obdobja treh let. Po tem obdobju jo mora obnoviti ali nadgraditi. Tudi za ta postopek se potrebuje nenehno izobraževanje, vsaj 40ur izobraževanja CCE Continuing Coach Education in tudi 10 ur mentorstva z akreditiranim Mentor Coachem ali Coaching Supervizorjem v primeru nadgradnje. (Strošek se giblje od 600$ dalje).

Individualna akreditacija ni trajna, z namenom, da coach pooseblja coaching miselnost  ter nenehno skrbi za svoj osebni in profesionalni razvoj. V kolikor posameznik po preteku treh let akreditacije ne obnovi, jo avtomatsko izgubi. 

 

Če se boste, po uspešno zaključenem certificiranem coaching treningu odločili tudi za osebno individualno akreditacijo pri ICF, boste stopili na pot profesionalnega razvoja in učenja razumevanja samega procesa skozi izkustveno delo in popeljali kvaliteto vaših znanj na višjo raven.

 

NAZIVI OSEBNIH INDIVIDUALNIH AKREDITACIJ PRI ICF - ACC, PCC IN MCC

 

• ICF pridruženi certificirani coach  (Associate Certified Coach)

• ICF profesionalni certificirani coach  (Professional Certified Coach)

• ICF mojster certificirani coach  (Master Certified Coach)

 

Samo imetniki trenutno veljavne osebne individualne akreditacije smejo uporabljati logotip in naziv ACC, PCC, MCC, ki so pokazatelji strokovnosti in etičnosti coaching znanja. Prav tako so ti coachi  zapisani v bazo certificiranih in akreditiranih  coachev, kar je dober informator za potencialne naročnike.

 

ICF AKREDITIRANI COACHI - REGISTER

Tukaj najdete individualno akreditirane coache in njihovo veljavnost https://apps.coachfederation.org/eweb/CCFDynamicPage.aspx?webcode=ccfsearch&site=icfapp

 

  

Nazivi pri ICF so tudi v obliki digitalnih značk, kjer lahko, zgoraj levo, preverite, koliko časa je coacheva akreditacija veljavna, saj le ta ne velja nepreklicno, kot sem že omenila.  Strokovne mreže se namreč trudijo, da bi ti nazivi, v prihodnjih letih, postali pogoj za izvajanje coaching dejavnosti. Namreč ščitijo stranke, coache in profesijo samo.   

 

 

ČLANSTVO V MEDNARODNI ZVEZI ZA COACHING

 

Za namen procesa individualne akreditacije mora posamezni coach postati tudi član mednarodne zveze za coaching ICF. Če ste iz Slovenije, lahko izberete svojo podružnico, v Sloveniji je to ICF SLOVENIA CHAPTER http://www.icfslovenia.org/ (strokovna mreža).

V Povej na Glas smo aktiven podpornik ICF Chapter Slovenia, kjer delimo svoja znanja in pomagamo pri osveščanju in razvoju coaching profesije v Sloveniji.  

 

V Slovenski podružnici ICF, kjer smo tudi aktivno vpeti, se namreč trudimo čimbolj osveščati širšo javnost o pomenu, kaj je coaching in kdo je profesionalni coach, saj je ta poklic oz. naziv v zadnjih letih preplavil naš trg. In kot v vsaki drugi profesiji se pojavljajo tudi takšne prakse, ki niso etične ali strokovne. V podružnici se zavzemamo za razvoj coaching stroke z vzpostavljanjem visokih etičnih standardov ter zagotavljanjem povezovanja coachev, ki so certificirani in osebno akreditirani pri ICF iz različnih področjih coachinga. 

 

Več najdete na strani mednarodne zveze: https://coachfederation.org

 

Za več informacij nam pišite info@povejnaglas.si

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih