Dober sogovornik je v prvi vrsti dober poslušalec. Znati poslušati, slišati in celo razumeti je odličnost v komunikaciji. Pripravili smo vam 8 nasvetov za izboljšanje vaše sposobnosti poslušanja.

 

 

Moško ženski princip v komunikaciji – kateri prevladuje pri vas?

 

Ali je vaša komunikacija prežeta z empatijo, potrpežljivostjo, sposobnostjo razvijanja dialoga in kreiranja idej ali je bolj odločna, drzna, usmerjena v akcijo in konkretizacijo? Logična. Brez olepšav in pretiranih čustev?

 

Verjamem, da je prava komunikacija sogovorniku prilagojena mešanica obeh. Glede na to, v katerem principu je v danem trenutku komunikacije dominantnejši on. 

Na naše vedenje, količino energije in predanost določeni osebi ali cilju v prvi vrsti vpliva naše zaznavanje in šele nato presoja tega vedenja. Iz različnih teorij nam je znano, da naše vedenje pomembno vpliva na komunikacijo in je tudi vzrok za pojav motenj v komunikaciji. Vedenja pa v tem primeru delimo  glede na to, ali se našega vedenja zavedamo ali ne ter glede na to, ali je naše vedenje poznano tudi drugim.

 

Kvaliteta vaše pozornosti določa kvaliteto razmišljanja tistih, ki jih poslušate.

– Nancy Kline, Time to Think

 

Ste se že kdaj vprašali, kakšne so vaše spretnosti poslušanja? Oziroma, vas zanima kako danes posluša povprečni poslušalec?  No, nekako takole: Zgrešimo večino povedanega. Pozabimo večino slišanega.

Jah… pa smo tam.

Ko razmišljamo o svojem prihajajočem nastopu ali predstavitvi, je povsem normalno, da se nam porajajo vse vrste misli. Zato naj vam bo v pomoč nekaj konkretnih napotkov, s katerimi boste zasnovali in izvedli predstavitev tako, da se boste povezali s poslušalci, ti pa z vašim sporočilom.

 

Da bi izgovorjena beseda v resnici imela moč, moramo zanjo pripraviti teren. Sporočilo govorca dobi resnično vrednost šele takrat, ko je na drugi strani nekdo, ki mu prisluhne.

Kako pa pridobimo pozornost publike? Kakšno vlogo pri tem igra prvi vtis? Dokazano je, da vtis oziroma mnenje o nekom ali nečem ustvarimo prej kot v desetinki sekunde. Dobra pripravljenost je odločilna za to, da se naredi prostor in da sporočilo doseže poslušalca.

Tudi letos smo v Povej naGlas podporniki akcije Ustavi.se. Akcija govori o strahovih in kako jih premagovati.

Naša trenerka Jasna Knez je ambasadorka akcije, zato je spregovorila o tehnikah proti premagovanju strahov. Za vas smo pripravili nekaj napotkov, kako se boriti proti stresu in kako premagovati strahove.

 

Namig 5 # Čemur dajemo pozornost, tisto ima moč nad nami. To že vemo. In tisto o čemer premišljujemo, tisto kreira emocije v nas. Zato bodite pozorni na vaše misli. Le te kreirajo naprej. Od vas pa je odvisno, kaj!

Strah, kaj pa zdaj?

 

Način, kako delujemo, odraža naš način razmišljanja, naša prepričanja in vrednote, odnos do nas samih in do drugih. Če vzpostavimo pristen odnos s samim sabo, delujemo avtentično, sproščeno in zadovoljno. Takšni smo tudi sposobni reševati morebitne stresne situacije z distance, znamo prepoznati svojo emocionalno reakcijo in si pridobiti čas, v katerem jo omilimo in udejanjimo najboljšo opcijo.

 

Namig 4 # Vzemi strahu destruktivno moč. Njegovo energijo izkoristi sebi v prid, tako, da se nasloniš nanj.

 

Namig 3 # Daj vse od sebe in pripelji sebe na oder

Naj vam namignem nekaj trikov in priprav, ki jih vedno in obvezno opravite pred nastopom, prezentacijo ali sestankom. Zakaj? Zato, ker je dober nastop rezultat dobre pripravljenosti, prave vsebine, suverenosti in samozavesti, ki je ključ do uspeha. Piko na i pa naredi vaša energija, ki jo vnesete v nastop. Je vaš osebni pečat, ko pripeljete sebe na oder. 

 

Sama sem ena tistih, ki nikoli ni marala nastopati. Sem pa tudi ena tistih, ki vse, kar počnem, delam s strastjo in na svoj avtentičen način. Izjemno uživam v tem, kar delam, zato samega nastopanja  sploh ne dojemam kot nastopanje, ampak kot nujen del na poti svojega poslanstva. A resnica vseh resnic je, da pravzaprav  vsi nastopamo vsak dan – pred kolegi, prijatelji, družino! Vendar pa so naše percepcije, povezane s tem, da gre tudi tu za nastop,  precej drugačne.  A verjamem, da lahko tudi vi, ko gre za vaše " javne/poslovne" nastope, potegnete iz sebe najboljše in navdušite publiko.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih