Tri energije, ki nas poganjajo in določajo naš fokus

Vse, kar se dogaja okrog nas, bodisi gre za nove informacije ali pogovore, ki jih imamo, je podvrženo odzivanju na situacije z našim odnosom, ki je naš ustaljen način razmišljanja, doživljanja in vrednotenja (skupek naših izkušenj in prepričanj) ter čustvovanja o nečem. Naših fokusnih točk.

V vsaki življenjski situaciji tudi obstaja sistem ali postopek, ki ga uporabljamo za razlago, kaj se nam dogaja in kaj moramo pri tem storiti.  Vsak od nas ocenjuje dogajanje drugače in iz lastne perspektive.

Prvi dejavnik, ki vpliva na vse naše ocene, je naše trenutno psihično in čustveno stanje. In naš center, iz katerega dominantneje delujemo.

Če pa želimo izstopiti iz svojih ustaljenih okvirjev in utelesiti celovit in vključujoč pogled na resničnost, nam lahko pri tem zelo pomaga razmišljanje skozi prizmo integralne dinamike. V tem kontekstu integralno pomeni naslednje: vse in vsi smo vključeni in nič in nihče ni izključen, ko analiziramo in diagnosticiramo posameznika - sebe, ekipo, družbo...

 

Upoštevamo tako notranji kot zunanji svet. Brez našega notranjega sveta (naših čustev, vrednot in kulture) lahko obstaja le izkrivljen zunanji svet (vedenje in fizična manifestacija). Kajti naš notranji svet oblikuje naš zunanji svet in dogajanje v našem zunanjem svetu vpliva na naš notranji svet.

 

Zato je dobro, da občasno naredimo osebni premislek o svojih dejanjih, mislih, čustvih in doživljanjih. Kaj je naša fokusna točka? Kaj je tisto, čemur bi lahko rekli intrinzična motivacija. Jo poznamo in vemo kako določa smer našega vidnega polja? Vsako neskladje je namreč informacija. Ko govorimo o centrih, in še posebej o energetskih centrih, najpogosteje govorimo o treh, ki določajo naš fokus in mentalni zemljevid – kreacijo naših percepcij.

 

Glava – fokusna točka je sam proces. Tu govorimo o lastnostih razmišljanja, analize, vizije in predvidevanja.

Srce – fokusna točka so odnosi. Tu govorimo o lastnostih pripadnosti, povezanosti, podpore in sočutja.

Roke – fokusna točka so rezultati. Tu govorimo o lastnostih akcije, moči, poguma  in odločnosti

 

Gre za holistični vidik. Govorimo o notranjem svetu. Za ravnovesje v življenju je pomembno, da so notranji svetovi kar se da usklajeni med seboj. Ker so vsi v nas, pomeni, da lahko aktiviramo vse znotraj sebe. Ne gre za nekaj, kar bi morali spreminjati, gre za nekaj, kar aktiviramo, da bomo lažje pluli skozi življenje.

 

Ko spoznamo svoj notranji svet, ga uravnotežimo, zato, da bomo lažje sistemsko videli tudi zunanji svet, ki vedno je in bo vplival na nas. Pri temu pa nam centriranje lahko služi kot izjemen pripomoček. Stimulira, fokusira energijo, motivira nove pristope in nam odpira vrata percepcij. Tako širimo svoje samozavedanje.

Zato, če si želimo svobodneje in samozavestnejše delovati, si z izkustvenimi tehnikami s pomočjo telesa lahko pomagamo hitreje in učinkoviteje. Richard Stozzi je namreč rekel: Telo je, kako vidimo svet in kako mislimo. Je naša kognicija in percepcija.

 

 

Kaj lahko storite sami?

 

Refleksija je močno orodje. Ponuja nam možnost učenja o sebi in o drugih, učenja o naših vedenjih, profesiji ter nudi mnoge prednosti za razvoj, ki pripomore, da skupaj delamo učinkoviteje. Omogoča nam, da smo bolj zavestni glede lastnega načina delovanja, načina razmišljanja in čutenja. Kako se lotiti:

 

1. Pomislite na situacijo, ki vas je obremenila, ali pa zapolnila vaše misli in čustva – lahko je nekaj, kar se je že zgodilo (preteklost) ali nekaj, kar želite, da bi se zgodilo  (prihodnost).

2. Refleksija:

 • Kakšen odnos imate do tega?  
 • Kaj je vaš fokus v tej zadevi? Ugotovite kakšne misli, občutke in prepričanja ter zaznave imate o tem?
 • SRCE:
  • Kaj sem čutili, preden se je to zgodilo? Kaj sem čutili, ko se je to zgodilo? Kaj mislim, da so drugi čutili v tej situaciji? Kaj sem čutili po situaciji? Katere občutke doživljam? Kako pogosto jih doživljam? Kaj ostaja po tem, ko občutek odide?
 • GLAVA:
  • Kaj mislim o situaciji? Kaj mislim, da zdaj drugi mislijo o situaciji? Kaj si govorim, ko sem jezen ali razburjen zaradi te situacije? Ko se pogovarjam sam s seboj, kaj slišim? Na kaj sem bil mentalno fokusiran, v tej situaciji? Kaj ne vidim ali nočem videti? Kaj so nezavedni predsodki? Pristranskost? Prepričanja?
 • HARA:
  • Kaj moja način, kako stojim, sedim govori o meni? Kako je bilo v konkretni situaciji? 
  • Kateri del v telesu je bil napet, ko sem doživljal to situacjo? Kako je sedaj?  Kako diham, ko pomislim na situacijo? Kakšna je intenziteta? Kako me je moje telo podprlo ali ni podprlo v tej situaciji?
 • Katere navade imate, ki vam služijo in bi jih rad ojačali? Katere vam ne služijo, in bi jih radi spremenili?
 • Kakšne vzorce lahko zaznate v svojem delovanju, svojem fokusu, svoji refleksiji?

 

3. Nato se vprašajte:

 • Kako želim, da se stvari odvijejo v tej situaciji?
 • Kaj potrebujem, da uravnovesim fokus?        
 • Če bi se spet soočil z isto situacijo, kaj bi naredil drugače?
 • Kakšne veščine potrebujem za razvoj, da bom lahko bolje ravnal s to vrsto situacij?

 

4. naredimo načrt in se pripravimo k ukrepanju.

 

Zavedanje, da imamo v sebi sposobnost zavedanja, povezanosti in opolnomočenja naj služi tudi vam!

V kolikor potrebujete na tej poti nekoga, ki bi vas še dodatno poprl, nam pišite na info@povejnaglas.si.

 

Jasna Knez, PCC, EIA SENIOR, Executive & Team Coach 

Januar 2021

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih