Mednarodna zveza za coaching in uporaba nazivov v coachingu

V svetu coachinga, sploh pri nas, obstaja ogromno nejasnosti. Zato smo zbrali nekaj pojasnil, da bi vam profesionalni razvoj coachev še bolj približali.

Za profesionalni razvoj coaching veščin se zato velja nasloniti na mednarodne organizacije za razvoj coachinga (ICF, EMCC), ki so edine, ki podeljujejo in razvijajo stroko. 

 

Pri nas sodelujemo z Mednarodno zvezo za coaching ICF zato v nadaljevanju nekaj pojasnil uporabe terminov, ki jih v profesionalnem coachingu uporabljamo. Uporaba v povezavi z ICF - International Coaching Federation, v povezavi s certificiranimi programi, akreditiranimi pri ICF - CCE, ACSTH in ACTP in v povezavi z osebnimi ICF kvalifikacijami - osebnimi certifikacijami ACC, PCC, MCC.

Hkrati vas vabimo, da si ogledate tudi podružnico Mednarodne zveze za coaching Slovenija, kjer je teh navodil še več. 

Certificirani programi za coache s strani Mednarodne zveze za coache:

 

Obstajajo trije tipi certificiranih programov, ki udeležencem ob zaključku teh programov zagotavljajo točke Core Competencies in Resource Development v krovnem področju: 

  • CCE (Continuing Coach Education),
  • ACSTH (Approved Coaching Specific Training Hours)
  • ACTP (Accredited Coaching Training Program)

 

Le imetniki trenutno veljavnih akreditiranih programov lahko uporabljajo logotipe CCE, ACSTH in ACTP.

Le te uporbljajo v svojih gradivih in za promocjio teh programov v skladu z navodili. Te logotipe pa udelženci oz. diplomanti dobijo tudi na svojih diplomah&certifikatih ob zaključku programa, s katerim potrjujejo zaključek certificiranega coaching programa. 

Študenti oz. diplomanti teh programov, logotipov CCE, ACSTH in ACTP ne smejo uporabljati saj so namenjeni izključno organizacijam, ki te programe izvajajo.

Ob zaključku programa za coache z CCE, ACSTH, ACTP prejmete zapis uspešno zaključenega certificiranega programa Executive Coaching, NLP coaching, Jungian Coaching, Integral Coaching ect..

Posamezniki običajno povzamejo ta naziv, naziv samega programa.


Osebna mednarodna kvalifikacija - certifikacija za profesionalne coache:

 

Ko posameznik zaključi enega ali več od zgoraj zapisanih programov, certificiranih pri ICF, običajno povzame ta naziv. To je nekako prva faza. 

Vendar pa se v procesu svojega razvoja coaching veščin lahko odloči za profesionalni razvoj coaching prakse. Nadgradnja je namreč osebna mednarodna kvalifikacija - oseban certifikacija. S tem je posameznik dokazal, da ustreza vsem standardom, ima dovolj izkušenj, sledi etičnemu kodeksu, razume coaching proces ter zagotavlja zlati standard izvajajnja coaching veščin. Gre za proces skozi katerega se posameznik izuri in hkrati zagotavlja klientom, da bo proces peljan varno, zaupno in v skladu s pravili in etiko mednarodne zveze za coaching. 

 

Za ta proces mora postati član mednarodne zveze za coaching ICF, opraviti potrebno št. učnih ur, minimalno 60 - 125 - 250,  potrebno št. praktičnih ur od prvega dne certificiranega treninga in izvedenih realnih coaching srečanj z sledljivostjo, izveden mentoring coaching (lahko vključen znotraj programa ali ločeno, skupinsko in individualno) ter uspešno opravljen izpit Coach Knowledge Assesment. Če posameznik uspešno zaključi ta proces, prejme svojo osebno akreditacijo ACC, PCC ali MCC za obdobje treh let.

Po tem obdobju jo mora & lahko obnovi ali nadgradi; vse to glede na trenutne zahteve mednarodne zveze coachev z dodatnimi izobraževanji Continuing Coach Education (CCE točke) in ostalimi zahtevami, vse to z namenom, da coach pooseblja Coaching mindset in visoke standarde ICF v skadu z EK, ter da nenehno skrbi za svoj osebni in profesionalni razvoj. 

  

Nazivi osebnih kvalifikacij - certifikacij ACC, PCC in MCC

 

  • ICF pridruženi certificirani coach (ACC) (Associate Certified Coach): Samo imetniki trenutno veljavne osebne certifikacije smejo uporabljati logotip ACC na gradivih za osebno promocijo.
  • ICF profesionalni certificirani coach (PCC) (Professional Certified Coach): Samo imetniki trenutno veljavne osebne certifikacije smejo uporabljati logotip PCC na gradivih za osebno promocijo.
  • ICF mojster certificirani coach (MCC) (Master Certified Coach): Samo imetniki trenutno veljavne osebne certifikacije smejo uporabljati logotip MCC na gradivih za osebno promocijo.

 

Torej, če se boste, po uspešno zaključenem certificiranem coaching treningu odločili tudi za osebno certifikacijo pri ICF za ACC, PCC ali MCC, boste prejeli logotip ter tudi vsa navodila in pogoje glede uporabe teh logotipov in prednosti, ki vam jih ta akreditacija prinaša.

 

Več najdete spodaj:

https://coachfederation.org

 

PRIJAVA
Plačilo na obroke: DA NE
Zavezanec za DDV: DA NE
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih