Veščine prihodnosti

Prihodnost je v mehkih veščinah vodenja s poudarkom na ljudeh

Dodano vrednost ustvarjamo predvsem ljudje. Temu rečemo ljudje za ljudi ali P4P (people for people). Če je v času industrijske revolucije tekoči trak naredil ključni premik v produktivnosti, je danes situacija povsem obrnjena na glavo. Naši zaposleni ne delujejo bolje in hitreje, če jih priganjamo, temveč so kreativni in ustvarjalni takrat, ko imajo zagotovljeno spodbudno okolje in pogoje za delo. Povsem preživet način vodenja je, da enak recept ali rešitev problema lahko uporabimo za vse vrste zaposlenih, podobno kot vemo, da se kupcu lahko približamo le s »pristopom po njegovi meri.

Če smo včasih trdili, da velike ribe jedo majhne, ga preoblikovali, v hitri jedo počasne, pa danes velja to, kar je že v 19. stoletju zapisal Darwin pri svojem proučevanju evolucijskega razvoja. »Ne preživijo niti najmočnejše, niti najbolj inteligentne ali razvite vrste, preživijo tiste vrste živih bitij, ki se najlažje prilagajajo spremembam.« V današnjem hitro spreminjajočem svetu rasti in digitalizacije je to še kako res.

 

Kot znanje prihodnosti zato prihajajo v ospredje mehke veščine, ki od nas terjajo dobro zavedanje, zrcaljenje, sprejemanje,dobre medosebne odnose, odlično komunikacijo in pozitivno naravnanost tako do sebe kot do drugih.

 

Čustvena inteligenca (EQ) torej zmaguje v boju z IQ. Sodobni vodja se od skrbi za naloge in delovne procese preusmerja v vodenje in motiviranje ljudi. Zavedamo se, da nas teh vsebin ne učijo niti v šolah niti na fakultetah, zato smo jih vključili v svoj program usposabljanj kot nepogrešljiv vezni člen , saj delujejo kot lepilo na katere lahko pripnemo naučene tehnike in veščine in jih osmislimo.

 

Naj dodam še misel uspešnega poslovneža, ki pravi: »Znanje danes ni dovolj, tega je v globalnem svetu in ob globalnih komunikacijskih tokovih v izobilju in je prvi pogoj. Pomembno je, da znamo tukaj in zdaj, v konkretni situaciji to znanje uporabiti na najboljši možen način in premagovati ovire, ki nam jih okolje in situacija prinašata!« Za to pa potrebujemo osebnostne lastnosti, kot so vztrajnost, disciplina, samozavest, proaktivnost, samoiniciativnost, kreativnost, premagovanje ovir, obvladovanje konfliktov, timsko delo in odlična komunikacija.«

 

Kaj torej velja za vas? Ste opremljeni za izzive prihodnosti?

Andreja Anžur Černič

PRIJAVA
Plačilo na obroke: DA NE
Zavezanec za DDV: DA NE
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih