Strah je lahko tudi moj zaveznik ...

Strah, kaj pa zdaj?

 

Način, kako delujemo, odraža naš način razmišljanja, naša prepričanja in vrednote, odnos do nas samih in do drugih. Če vzpostavimo pristen odnos s samim sabo, delujemo avtentično, sproščeno in zadovoljno. Takšni smo tudi sposobni reševati morebitne stresne situacije z distance, znamo prepoznati svojo emocionalno reakcijo in si pridobiti čas, v katerem jo omilimo in udejanjimo najboljšo opcijo.

 

Namig 4 # Vzemi strahu destruktivno moč. Njegovo energijo izkoristi sebi v prid, tako, da se nasloniš nanj.

 

 

Trema – jo poznate?

 

Gre za strah. Je emocija. Emocije pa so oblika energije v naši izkušnji. Če zadržujemo te emocije, nam to vzame moč in pogum.  Običajno tremo občutimo, ko se znajdemo v, za nas zelo pomembni situaciji, za katero verjamemo, da ali nismo dovolj dobri in se bojimo, da bomo zato drugim sebe, svoje sposobnosti in znanje slabo predstavili, verjamemo, da izgubljamo kontrolo, in nas samo izvajanje naloge celo izčrpava ter podobno. Morda se bojimo, da se nam bodo drugi posmehovali ali nas celo obsojali.

Obstajajo različni simptomi, ki so tako psihološkega kot fizičnega izvora in se izražajo v različnih jakostih. Gre za psihološki, vedenjski in telesni odziv organizma na vsako situacijo, ki se ji moramo prilagoditi. Ko možgani ocenijo, da nam preti nevarnost, začnejo z izločanjem določenih hormonov, ki telo pripravijo na ustrezno reakcijo.

 

Šibkejša trema lahko deluje stimulativno, saj nas v resnici spodbudi, da se na situacijo bolje pripravimo in nas na nek način oživi (požene nam kri po telesu). Nasprotno pa nas lahko zelo močna trema popolnoma ohromi. To se ponavadi zgodi, ko je za nas situacija preveč stresna in nas preplavijo čustva, s katerimi se ne zmoremo spoprijeti. (Običajno nam močno utripa srce, pojavi se lahko tresenje glasu, napet vrat, pordela lica in/ali pordel vratni del, mrzle ali potne roke, napetost v celem telesu ali samo posameznih delih telesa, potenje, stiskanje v prsih, zibanje telesa, neavtentične, neusklajene in smešne kretnje, včasih celo krči v trebuhu, pri nekaterih ljudeh pa pride tudi do bruhanja, glavobola, driske, zamegljenega vida in vrtoglavice ...) Telo se zaradi tega delovanja ne zmore pomiriti, zato se ta izkušnja v telesu ne zaključi. Na nek način ostane zaklenjena znotraj nas samih in se tudi vedno znova aktivira, ko nekaj v nas ali okolici spominja na ta dogodek. Večkrat, ko se je v našem življenju pojavila potreba po uporabi te reakcije, bolj se je ta vzorec ravnanja v stresnih situacijah utrdil. Ta reakcija je nagonska in  nezavedna. Zavedanje pa je del poti k temu, da izkoristimo njeno moč konstruktivno.

 

Proti tremi se ne moremo boriti!

 

Vendar pa se lahko naučimo, kako z njo dobro upravljati. Zavedati se moramo svojega načina doživljanja treme, svojih misli, čustev in vedenja ob tem, kajti doživljamo, kakor mislimo, naše mišljenje pa se odraža v naših emocijah. In te posledično vplivajo in kreirajo tudi naše vedenje.

Pomembno je, da te emocije zaznamo, da jih ne ignoriramo in si priznamo, kar čutimo oz. kako se počutimo. Sprejmimo jih, spoznajmo jih, izrazimo jih na glas in premaknimo njihovo zasičeno energijo in jo aktivirajmo. S tem tremi prenehamo dajati pozornost. Povedano drugače, se odzovemo nanjo v pravem trenutku, na za nas pravi način.

 

Kako lahko tremi vzamemo njeno destruktivno moč in jo obrnemo v svojega podpornika?

 

V življenju se je treba naučiti, da s tem kar imamo, naredimo najbolje, kar znamo! Z aktivnim pristopom do sebe si lahko pomagamo, da se razbremenimo, sprostimo in ponovno vzpostavimo notranje ravnovesje. In da svojo pozornost usmerimo v svoje prednosti in močne točke, kar nam bo dalo zagon v tistem, »kritičnem« trenutku.

Trema je dobra in tudi koristna emocija, ki nam pomaga, da se aktiviramo in se še bolje pripravimo na neko za nas pomembno situacijo (prava priprava, aktivacija telesa, emocij in misli, ustavimo se in vdihnimo ter najdimo svojo strast in povejmo »žmohtno«). Govorna moč in prepričljivost namreč izhajata iz nas samih. Takrat, ko prepričamo sebe, z lahkoto prepričamo tudi druge. Trema nas ohranja prisotne tukaj in zdaj, kjer se nastop tudi dogaja. Zato si zapomnite, čemur boste dajali pozornost, tisto bo imelo moč nad vami.  Usmerite jo v pozitivno moč!  

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih