S postavljenimi cilji smo uspešnejši

SMO S POSTAVLJENIMI CILJI USPEŠNEJŠI? Smo, zagotovo!

 

Letošnje leto nam je postreglo z marsikatero nepredvidljivo situacijo. Res je, da težko načrtujemo … pa vendar, če želimo nekam priti, moramo vedeti kam  gremo.

Danes me je k zapisu spodbudil coaching proces iz prakse, v katerem je klient izpostavil težavo s stranko. V začetku procesa ni vztrajal pri določitvi ciljev. Kmalu se je znašel v nezavidljivem položaju, saj ni mogel doseči rezultatov, prav tako tudi ni bilo merilnikov uspešnosti njegove izvedbe. In vse to le zato, ker samemu začetku procesa ni namenil potrebne pozornosti. Zato je bil v stiski. Hudi stiski. 

Slednje pa opažam tudi pri kolegih coachih, še posebej, kadar pridejo na supervizijo. Velikokrat je nepravilno določanje ciljev razlog za neuspešno peljan proces. Prav tako se veliko timov sooča z enako težavo – manjka jim osnovni parameter – zakaj smo sploh tu in kam sploh gremo. Vidite, pravzaprav gre za isto težavo, le da v različnih kontekstih naših življenj.

 

Da bi se izognili morebitni slabi volji, pa tudi, da bi kaj naredili vsak zase, priporočam, da v prihajajočem letu nekaj pozornosti namenimo tudi tej temi.

V coachingu in na treningih je namreč najpomembneje, da pred začetkom kateregakoli procesa definiramo rezultat – cilj, ki ga želi klient doseči. Pomanjkanje jasno postavljenih ciljev pogosto vodi k neuspehu. Tudi kadar greste na jadranje brez določene destinacije in kdaj jo nameravate doseči, lahko to za seboj potegne marsikatero nepredvidljivo in neželeno posledico. Da vas na primer odnese v kraj, kjer nimate česa početi. 😊

 

Zato verjamem, da bi ne glede na projekt, proces ali željo morali vedeti, kaj je za nas sploh cilj (kje naj bo fokus) tega procesa. Pri definiranju ciljev za proces pa je potrebno biti zelo natančen. Ne gre zanemariti dejstva, da za ta del potrebujemo veliko več časa, kot smo ga po navadi pripravljeni investirati. Namesto hitrih odgovorov bo bolje, da izkoristimo priložnost za globlje raziskovanje, razumeti skrito sporočilo, ki nas lahko pripelje do končnega dobro postavljenega cilja. 

 

Dobri cilji so:

  1. Osredotočeni na rezultat: ko enkrat razumete svoj ZAKAJ (in to navdušen ZAKAJ), ste tam 90%!
  2. So v skladu z vašimi vrednotami: bolj ko se cilj uskladi z vašimi notranjimi ali temeljnimi vrednotami - LAŽJE ga bo doseči. (Opomba: lahko dosežemo tudi cilje, ki niso v skladu z našimi vrednotami, vendar je to težje doseči in predvsem manj zadovoljivo. Ne postavljajte si ciljev za stvari, za katere menite, da jih “morate” doseči. Če se osredotočite na tisto, kar je za vas resnično mikavno, boste svoje cilje dosegli veliko lažje.)
  3. Pozitivni: to je "Hočem zdrave odnose," namesto "Želim nehati biti vzkipljiv." Če je vsak postavljen cilj pozitiven, v sedanjem času in v prvi osebi, se boste kmalu začeli počutiti, da je doseganje ciljev nekaj najbolj naravnega na tem svetu.
  4. Določite pomenljive cilje, pri čemer bodite pozorni, da določite S.M.A.R.T. cilje – specifične, merljive, dosegljive, realistične in časovno določene.
  5. Vključite merilo, rok ali metodo za natančno določanje, do kdaj je potrebno doseči cilj .
  6. Sanje naj bodo razburljive, vaša vizija naj bo odločna, cilji pa dovolj majhni in enostavni. Korak za korakom jih dosežemo lažje.

V coaching procesu (pa tudi sicer v življenju) je to temeljnega pomena.

Kadar rečemo, da odkrivanje moči in postavljanje ciljev resnično spreminja življenja, to nikakor ni pretiravanje. Če klientom v našem procesu coachinga ni povsem jasno, kaj si želijo, kako bodo potem lahko delali in usmerjali svoje aktivnosti v uresničitev želja? Potrebno je vedeti, kako ustvariti “S.M.A.R.T.” cilje (t. j. specifične, merljive, dosegljive, realistične in časovno definirane) in kako spodbujati kliente, da bodo sebi prilagodili takšne cilje, ki imajo zanje resničen pomen.

 

Ko vem, kam grem, bom bistveno hitreje tja tudi prišla. Jasnost, čeprav v negotovih časih, nam daje dobro oporo in fokus, da ostajamo motivirani.

 

Zato je dobro, da pred premikom preverite tudi lastne vire.

Pri tem vam lahko prav pridejo naslednja vprašanja:

  1. Katere VIRE že imate za doseganje svojega cilja? Naredite seznam! (npr. stvari, podpora ljudi, stiki, osebne lastnosti, znanje, veščine, denar, čas. itd.).
  2. Katere VIRE POTREBUJETE, da boste lažje dosegli svoj cilj? Naredite seznam!

 

Če povzamem, ali bomo dosegli svoje cilje, je odvisno od tega, ali bomo ukrepali. Kaj pa odloča, ali bomo sploh ukrepali? Naša motivacija. Kako motivirani smo zanje!

 

Torej preprosto izberite svoje cilje in odkrijte svoj ZAKAJ. Vsi opisani koraki naj vam pomagajo, da se boste počutili bolj jasne, zbrane in še bolj motivirane za dosego vaših ciljev.

 

Želim vam, da si dobro načrtujete svoje cilje za 2021. In pri načrtovanju dopustite tudi nekaj spontanosti. 

 

Jasna Knez, Executive & Team Coach, PCC & EIA SENIOR 

December 2020

PRIJAVA
Plačilo na obroke: DA NE
Zavezanec za DDV: DA NE
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih